Kaip užauginti (finansiškai) laisvus vaikus?

Ar tavo tėvai kalbėdavosi su tavim apie pinigus? Maniškiai — minimaliai. Viena ryški nuostata, kurią išsinešiau iš savo pirminės socializacijos — tėvų, artimųjų, draugų — „ne piniguose laimė!“

Iki šiol taip manau. Bet lygiai taip pat manau, kad nepriteklius, negebėjimas tvarkytis su pinigais, konfliktai dėl pinigų gali būti visų nelaimių priežastis.

Pinigai yra neišvengiama šiuolaikinio gyvenimo dalis, tad gebėjimas tinkamai su jais elgtis yra tiek pat svarbus, kaip ir kiti įgūdžiai: emocinio intelekto, santykių ar sveikos gyvensenos.

O kada gali būti geresnis metas įgyti tinkamus elgesio su pinigais įgūdžius, jei ne vaikystėje? Juolab, kad to mokant savo vaikus — labai tikėtina — ir tu išmoksi reikiamas pamokas, kurių tau neperdavė tavo tėvai.

Taigi, kviečiu susipažinti su nauja audioknyga, kurios užduotis ir yra padėti tau paruošti savo vaikus ateities pasauliui:

APIE PINIGUS SU VAIKAIS
— Lina Banytė-Surplienė —
Audioknygoje rasi atsakymus į tokius klausimus kaip:

  • Kaip vaikų laimė yra susijusi su finansiniu raštingumu?
  • Ką galime padaryti, kad mūsų vaikai nebūtų tokie išlepę?
  • Kada reiktų pradėti mokyti vaikus elgtis su pinigais?
  • Kaip mokyti vaikus atsakingai leisti pinigus?
  • Kaip su vaikais kalbėti apie skolinimąsi, draudimą, investavimą?
  • Kodėl vaikai nevertina to, ką turi?
  • Kaip vaikų finansinio raštingumo ugdymą paversti veikiančia sistema?

Ir kaip, mokant vaiką apie pinigus, neužauginti materialisto?

Audiotekoje jau gali pradėti šios audioknygos klausyti nemokamai, bet čia noriu su tavim pasidalinti keliais autorės Linos Banytės-Surplienės patarimais apie vaiko kišenpinigius.

KIŠENPINIGIAI

Nors būdamas vaikas pats gaudavau kišenpinigų (ir tuo labai džiaugiuosi!), augindamas savąjį taip ir nesupratau jų prasmės. Sūnui sulaukus 10-ties bandžiau duoti kišenpinigių, bet labai greit paaiškėjo, kad nei jam jų reikia, nei jis žino ką su jais daryti.

Klausant knygos — iškart paaiškėjo, kur problema.

Jau nuo knygos pradžios autorė akcentavo kišenpinigių naudą, ir kad tai — vienas pagrindinių būdų mokyti vaikus elgtis su pinigais. Tačiau štai esminis dalykas, kurį aš praleidau:

Duodami vaikui kišenpinigių, turime perduoti ir su tuo susijusią atsakomybę. Kitaip tariant, jeigu iki tol kažką už vaiką pirkdavome mes, duodami kišenpinigių turime aiškiai iškomunikuoti, kad nuo šiol vaikas pats bus už tai atsakingas. Ir kuo toliau, tuo daugiau atsakomybių galime perleisti jam, bei didinti duodamų kišenpingių sumą — taip mokydami vaiką planuoti ne tik kiek pinigų jis gaus, bet ir kaip juos išleis.

Štai pagrindiniai principai, kuriais reiktų vadovautis duodant vaikui kišenpinigių:

  1. Kišenpinigiai neturėtų pakeisti pokalbių apie pinigus namuose.
  2. Prieš duodami kišenpinigių aptarkite pagrindines jų naudojimo taisykles.
  3. Niekada neduokite daugiau kišenpinigių, kai vaikas išleidžia prieš tai duotus.
  4. Pradėkite duoti kišenpinigių tada, kai vaikas moka skaičiuoti ir pradeda domėtis pinigais.
  5. Duokite tiek kišenpinigių, kiek perleidžiate finansinių atsakomybių. Sumažinkite savo išlaidas vaikui atitinkama kišenpinigių suma.
  6. Jei nusprendėte duoti kišenpinigių, duokite jų reguliariai.
  7. Jei nenorite, kad vaikas taupytų maisto sąskaita, atskirkite kišenpinigius ir maistpinigius.

Knygoje autorė pateikia labai aiškią sistemą, kaip elgtis, kad visiems viskas būtų aišku, kokie klausimai dažniausiai iškyla tėvams ir vaikams, ir kaip į juos atsakyti.

Tačiau tai, žinoma, tik viena iš temų. Knygoje taip pat — apie pinigų ir gerovės santykį, ribojančias nuostatas, kaip kalbėti apie pinigus, su kokiais iššūkiais susiduria tėvai kalbėdami su vaikais apie pinigus, kaip mokyti vaikus taupyti (ir kurtis taupymo tikslus), kaip investuoti, kaip parodyti vaikui, kaip veikia draudimas, kokius stalo žaidimus žaisti, kaip vaikams užsidirbti papildomai, kaip paaiškinti vaikui, kas yra reklama, kaip mokyti atsakingai skolintis.

Apie autorę

Jeigu prieš įsigydamas audioknygą nori geriau pažinti autorę, labai rekomenduoju pasižiūrėti praėjusį sekmadienį pasirodžiusią laidą, kurioje ją kalbinau:

PIN su Lina Banyte-Surpliene

Čia sužinosi:

– kaip Lina susidomėjo vainų finansinio raštingumo ugdymu,
– ką teko paaukoti, kad galėtų atsiduoti šiai misijai — padėti tėvams paruošti savo vaikus ateities pasauliui,
– kaip Linai sekėsi rašyti savo pirmąją knygą,
– kokiais principais pati knygos autorė vadovaujasi savo gyvenime ir
– koks vienas įvykis padėjo jai aiškiai pamatyti, koks svarbus yra vaikų finansinis ugdymas — tiek, kadji nusprendė mesti viską ir atsiduoti tik tam.

Knygos autorė Lina Banytė-Surplienė 16 metų dirbo finansų ir mokesčių srityje — ėjo vadovaujamas pareigas vienoje didžiausių pasaulyje audito ir konsultacijų bendrovėje „PricewaterhouseCoopers“. Tai padėjo jai ne tik perprasti finansų sistemą, pamatyti įvairių verslų iš vidaus, bet ir įgyti mokymų vedimo bei lyderystės patirties. O juk lyderystė gyvenime prasideda nuo lyderystės namuose.

Taip pat svarbu paminėti, kad Lina yra trijų vaikų mama. Ir visa tai, kuo dalinasi audioknygoje — pati taiko praktiškai bei dalinasi savo patirtimi feisbuko grupėje „Apie vaikus ir pinigus“.

Kviečiu pasiklausyti 30 minučių trukmės nemokamos ištraukos.

Trumpai apie audioknygą

Autorė: Lina Banytė-Surplienė
Pavadinimas: „APIE PINIGUS SU VAIKAIS“
Skaito: autorė
Trukmė: 6 val. 34 min.
Nemokama ištrauka: 30 min.

 

Linkėjimai,

 

 


Apie Autorių

Aurimas Mikalauskas

Facebook Instagram YouTube

Audioknygos mane lydi kelionėse, sportuojant, vartantis paplūdimyje, važiuojant dviračiu, kartais net ir miegant. Knygą paimti į rankas ne visada spėju, o audioknygai laiko randu kasdien. Plačiau.


Pasidalink: