Lengvas būdas mesti rūkyti: neįtikėtina istorija, kuri (galbūt) pakeis ir tavo gyvenimą

Nori, papasakosiu, kaip aš mečiau rūkyti?

Ne tik aš, bet ir mano tėvai, ir dar koks pusšimtis draugų, giminių ir pažįstamų.

Manau, besibaigiant šiai istorijai, pradėsi dvejoti, ar tikrai taip galėjo nutikti. Bet – prisiekiu – viskas, ką papasakosiu, yra tikra teisybė.

Jeigu nerūkai, gal ši istorija ir nebus tau aktuali (o tik įdomi). Bet jei rūkymas vis dar yra neatsiejama tavo gyvenimo dalis, gal bus įdomu sužinoti, kad ilgą laiką – daugiau nei 8 metus – taip buvo ir man.

Visa ši istorija, beje, sukasi apie šią audioknygą, kuri tik ką pasirodė Audiotekoje:

LENGVAS BŪDAS MESTI RŪKYTI

—Allen Carr— 

Prieš 17 metų, 2007-tųjų pavasarį, kuomet dar nebuvo nei elektroninių cigarečių, nei kaitinamojo tabako, išgirdau naujieną, kuri išvertė mane iš koto.

Skaičiavau 8-uosius savo po-pakelį-per-dieną rūkymo metus ir staiga sužinau, kad mano buvęs klasiokas Julius — kurį visi klasėje laikėme nu jau rūkalių rūkalium ir net vadindavom „Wallstreet’u“ (dėl jo mėgstamų cigarečių tuo pačiu pavadinimu) — perskaitęs knygą metė rūkyti. Ir jau daugiau nei pusę metų nerūko.

METĖ RŪKYTI. PERSKAITĘS KNYGĄ. Negalėjau patikėti.

Mesti rūkyti jau daug metų norėjau ir pats. Daug kartų ir bandžiau, bet – priklausomybė (ir nežinomybės baimė) visuomet buvo stipresnė. Atkrisdavau vos po kelių dienų. Kartais – po kelių valandų.

Kas dar įdomu, tai kad šią naujieną sužinojau iš kito klasioko, kuris – greičiausiai tiek pat nustebęs – irgi perskaitė šią knygą ir TAIP PAT metė rūkyti.

Mano smalsumas pasiekė viršūnę. Jau po kelių dienų spausdinausi klasioko persiųstą nelegalią knygos kopiją anglų kalba (lietuviškos dar nebuvo) ir — pradėjau skaityti.

Po 5 dienų aš buvau nerūkantis žmogus. Užverčiau paskutinį knygos puslapį, surūkiau paskutinę cigaretę ir daugiau niekada negrįžau prie šio žalingo įpročio.

(Teisybės dėlei, turiu pasakyti, kad po 13-kos metų buvo keletas epizodų, kai „turėjau“ išbandyti modernias rinkoje pasirodžiusias alternatyvas ir buvau vėl užkibęs, bet – romanas truko neilgai)

Tačiau čia dar ne istorijos pabaiga.

Kai ši knyga pasirodė lietuviškai, ją iškart nupirkau savo tėvams. Abu mano tėvai rūkė – daugiau nei 20 metų – bet, šios knygos dėka, metė. Visiems laikams.

Knyga pradėjo keliauti iš rankų į rankas ir visi, kas tik prisiliesdavo prie jos – mesdavo. Vienu metu buvo nelegaliai išplitusi ir knygos garsinė versija, o po ja – šimtai „perklausiau, mečiau, negaliu patikėti“ komentarų.

Visgi, įdomiausia šios istorijos detalė man yra ši:

Tas pats mano klasiokas Julius, netrukus po to, kai pats metė rūkyti, nusprendė išversti šią knygą ir išleisti ją lietuviškai. Per keletą ji tapo viena perkamiausių negrožinių knygų Lietuvoje (pardavimai viršijo 50 tūkst. kopijų).

Čia tai gyvenimą keičianti knyga.

Šiandien, beje – ją jau gali klausyti ir Audiotekoje. Jeigu šiuo metu rūkai ir norėtum… galbūt tik patikrinti – ar tikrai ji turi tokią magišką galią – kviečiu pradėti čia:

20 min. gali pasiklausyti nemokamai

Turiu perspėti tik dėl vieno: knyga parašyta tuo metu, kai dar nebuvo elektroninių cigarečių ar kaitinamojo tabako ir yra pritaikyta rūkantiems tradicines cigaretes. Jei tavo pasirinkimas – kaitinamasis tabakas, ji turėtų veikti tiek pat efektyviai, bet dėl „veipų“ – nesu tikras. (Veipintojams yra atskira knyga, bet apie ją – kitą kartą).

Trumpai apie audioknygą

Autorius: Allen Carr
Pavadinimas: „LENGVAS BŪDAS MESTI RŪKYTI“
Vertėjas: Julius Mikalajūnas
Skaito: Paulius Čižinauskas
Trukmė: 6 val. 43 min.
Nemokama ištrauka: 20 min.Linkėjimai,


Apie Autorių

Aurimas Mikalauskas

Facebook Instagram YouTube

Audioknygos mane lydi kelionėse, sportuojant, vartantis paplūdimyje, važiuojant dviračiu, kartais net ir miegant. Knygą paimti į rankas ne visada spėju, o audioknygai laiko randu kasdien. Plačiau.


Pasidalink: