Tu valdai savo emocijas ar emocijos valdo tave?

Ar kada susimąstei, kodėl kai kuriems žmonėms – nepaisant to, kad jie pasižymi itin aukštais intelektiniais gabumais – nesiseka gyvenime?

Pradedant paprastomis stresinėmis situacijomis, konfliktais darbe, sunkumais santykiuose, asmeninių finansų iššūkiais. Ir baigiant tuo, kad dažnai gyvenime jie daro ne tai, kas jiems teikia pasitenkinimą.

Nors mokykloje buvo dešimtukininkai, o aukštąjį baigė su pagyrimu.

Jei taip, turiu audioknygą kaip tik tau. Ji – mūsų šios savaitės audionaujiena:

EMOCINIS INTELEKTAS
– Daniel Goleman – 
Tai tarptautinis bestseleris, kuriame sužinosi, kas yra emocijos, kodėl joms užvaldžius prarandame kontrolę, kaip suvaldyti tas emocijas, suprasti jas ir paversti sąjungininkėmis tiek darbe, tiek asmeniniame gyvenime.

 Bet kas tas emocinis intelektas?

Trumpai tariant, emocinis intelektas – tai gebėjimas atpažinti, suprasti ir sukontroliuoti tiek savo, tiek kitų emocijas (tiksliau, emocines reakcijas). Šiandien tai jau ne kažkoks abstraktus mokslinis terminas – emocinis intelektas yra būtina gyvenimo dalis, nuo kurios priklauso tiek tavo profesinė sėkmė, tiek tarpasmeniniai santykiai.

Golemanas knygoje pabrėžia šias penkias emocinio intelekto sritis:

  1. Savęs suvokimas – tai mokymasis suprasti savo emocijas ir kodėl jas jaučiame.
  2. Savikontrolė – gebėjimas valdyti savo emocijas ir tinkamai reaguoti net sudėtingose situacijose.
  3. Motyvacija – kaip vidinė motyvacija padeda siekti tikslų ir išlikti pozityviam.
  4. Empatija – gebėjimas įsijausti į kitų žmonių jausmus ir juos suprasti.
  5. Socialiniai įgūdžiai – mokėjimas bendrauti, kurti tvirtus ryšius ir būti komandos dalimi.

Vienas dalykas, kuris man tikrai įstrigo, yra tai, kad emocinis intelektas yra išlavinamas. Tai nėra įgimta – esi empatiškas, arba ne. Golemanas parodo, kad lavindami emocinį intelektą galime geriau suprasti ne tik save, bet ir kitus. Tai suteikia daugiau vidinės ramybės kasdienybėje ir padeda kurti tvirtesnius santykius.

Beje, autorius pateikia daugybę tyrimų ir tikrų gyvenimiškų pavyzdžių, kurie parodo, kad emocinis intelektas turi reikšmingos įtakos viskam – nuo vadovavimo iki šeimos gyvenimo.

Keletas įdomesnių įžvalgų iš knygos:

  • Emocijos mus valdo labiau, nei manome. Mūsų sprendimai dažnai pagrįsti emocijomis – net jei įsivaizduojame, kad esame visiškai racionalūs. (autorius tam turi tvirtų mokslinių įrodymų)
  • Geriausias emocinio intelekto testas yra stresas. Gebėjimas suvaldyti stresą lemia mūsų elgesį krizių metu, o ilgainiui – pasitenkinimą savo gyvenimu.
  • Empatija yra vienas svarbiausių sėkmingo bendravimo įgūdžių. Suprasti kitų žmonių emocijas, patirti tai, ką jie patiria nesusitapatinant – raktas į tvirtus santykius ir bendradarbiavimą.
  • Pasitenkinimas savimi prasideda nuo emocinio savęs suvokimo. Dažnai nepasitenkinimo šaltinis yra vidinė emocinė betvarkė – sužinosi, kaip pradėti įvedinėti emocinę tvarką.
  • EQ yra geresnis sėkmės rodiklis nei IQ. Nors tradiciškai IQ buvo laikomas sėkmės matu, Golemanas teigia, kad emocinis intelektas turi žymiai didesnę įtaką mūsų pasiekimams gyvenime.

Apie autorių

Jei dar neteko girdėti apie Danielį Golemaną, jo vardas visame pasaulyje yra emocinio intelekto sinonimas. Goleman – psichologijos mokslų daktaras, neuromokslų ekspertas, pripažintas rašytojas ir pranešėjas. Jo tyrimai ir knygos iš esmės pakeitė viso akademinio (o vėliau ir viso mūsų) pasaulio požiūrį į emocijų vaidmenį mūsų gyvenime.

„Emocinis intelektas“ buvo viena pirmųjų jo knygų, kuri aiškiai ir moksliškai parodė, kaip emocijos veikia mūsų gyvenimą – ir kodėl svarbu išmokti valdyti savo emocines reakcijas.

Įgarsinimas

Neslėpsiu, Gabrielius Jucevičius man yra vienas geriausių skaitovų tokio žanro knygoms. Klausymosi malonumą galiu garantuoti. Netiki? Kviečiu pasiklausyti nemokamos ištraukos:

30 MIN NEMOKAMA IŠTRAUKA

Pamatysi, šią knygą ne tik išklausysi, bet ir pradėsi taikyti savo kasdienybėje.

Trumpai apie audioknygą

Autorius: Daniel Goleman
Pavadinimas: „EMOCINIS INTELEKTAS“
Vertėjai: Mindaugas Balčiūnas, Rasa Ščekaturovaitė, Giedrė Šimonelytė
Skaito: Gabrielius Jucevičius
Trukmė: 12 val. 24 min.
Ištrauka: 30 min.

 

 

Šilti rudeniški linkėjimai! 🍁🍂

Apie Autorių

Aurimas Mikalauskas

Facebook Instagram YouTube

Audioknygos mane lydi kelionėse, sportuojant, vartantis paplūdimyje, važiuojant dviračiu, kartais net ir miegant. Knygą paimti į rankas ne visada spėju, o audioknygai laiko randu kasdien. Plačiau.


Pasidalink: