audioknyga „Grybo sapnas“ jau Audiotekoje

Ar dažnai pasiduodi kitų įtakai renkantis filmus, knygas, koncertus ar vietą skaniai vakarienei?

Gal ir norėčiau pasigirti, kad aš tai jau tikrai ne… Bet vien per praeitą mėnesį, paveikta ne tik savo vidinės motyvacijos, jau nusipirkau bilietą į koncertą, laukiu premjerinio spektaklio ir vis dar ieškau laiko nueiti į du „nu kaip čia liksiu nemačius“ kategorijos filmus.

Šios savaitės knyga į mano rankas pakliuvo dar prieš tampant „vasaros skaitomiausia“, bet ramų marių bangavimą primenantį viršelį jau būčiau atpažinusi. Nors kartais ir kyla atmetimo reakcija visuotinėms rekomendacijoms, tačiau dėl šiai skirto laiko – nesigailiu. Nuo šiandien ir audio klausytojai gali susipažinti su leidyklos  „Lapas“ debiutu naujame formate:

GRYBO SAPNAS
– Gabija Grušaitė –
Gabija Grušaitė gimė Vilniuje, studijavo medijas ir antropologiją Londone, septynerius metus gyveno Malaizijoje. „Grybo sapnas“ – trečioji autorės knyga.

Pasiklydę grybo sapne

Tai romanas apie žmones, pasiklydusius savyje. Norvegas houte cuisine restorano šefas, amerikietis mokslininkas, lietuvė verslininkė. Visuomenės akyse skirtingai sėkmingų gyvenimų vienoda beprasmybė.

Tris romano dalis, kurių veiksmas vyksta 2051 ir 2025 metais, sieja paslaptingoji lietuvė Ina, Pervalka ir mokslininkas Dastinas Karteris. Kažkada Nidos pušynuose sutikta Ina jį įkvėpė vystyti teoriją, įrodančią, jog žmogus yra simbiotinė būtybė tarp grybo ir žinduolio.

Būtent grybas mus lengvai svaigina sukurdamas ego iliuziją ir skatindamas siekti, ieškoti, nesitenkinti dabartimi. Gal net ir nepastebėti to tikrojo dabarties momento gyvenant grybo kuriamoje tikrovėje – sapne.

Žydros marios, pelikanai ir utopinė Neringa

Romanas tirštokas temų – ekologija, mokslo ateitis, kulinarija, kolektyvinės baimės (karas, klimato atšilimas).

Mane skaityti toliau, labiausiai traukė ne romano personažai ar jų sąmonės labirintai. Įdomiausios buvo detalės – utopinė (o gal distopinė) ateities Neringa, turkio spalva švytinčios išvalytos, bet mirusios marios, gaminamų patiekalų skoniai, vynų rūšys, žvilgsnis į netolimą, tačiau po pasaulinių kataklizmų pasikeitusią ateitį.

Jaučiau ir autorės žaidimą su skaitytojo – šiuo atveju mano – tikėtina meile Neringai. Niekuo neypatingas pušimis apsodintas pusiasalis. Jei nežinočiau, kad autorė pati gyvena Pervalkoje, tikrai būčiau užpykus 😉

Tikėtina, kad tu šioje audioknygoje pastebėsi visai ką kita, nei pastebėjau aš. Gal svarbiausia taps pabudimo iš sapno, atsijungimo nuo proto kontrolės tema ar tiesiog susipynusių žmogiškų likimų istorija. Ir skaitom, ir sapnuojam kiekvienas savaip. Nerti į grybo sapną gali pradėti čia:

👉 Nemokama 30 min ištrauka

Beje, nors knyga tituluojama kaip viena vasaros skaitomiausių, bent man ji visiškai rudeninė. Tiek nuotaika, tiek lapkričiu Neringoje. Pradėjus rudenį, tikrai būčiau įveikusi greičiau.

Trumpai apie audioknygą

Autorė: Gabija Grušaitė
Skaito: Ūla Ambrasaitė ir Kipras Šumskas
Pavadinimas: „Grybo sapnas“
Trukmė: 11 val. 33 min.
Nemokama ištrauka: 30 min

 

Linkėjimai,


Apie Autorių

Inga Vilimė

Audioknygas jaukinausi ilgai (iki šiol tai darau), o pradėjau nuo savanoriško jų garsinimo Lietuvos aklųjų bibliotekoje. Knygas dažniausiai skaitau, o audioknygos puikiai papildo kasdienes keliones automobiliu, pasivaikščiojimus ir buities darbus namuose.


Pasidalink: