Kas lemia sėkmę – talentas ar sunkus darbas? Išskirtinių paslaptis

Ar kada susimąstei, kodėl žmonės tampa išskirtiniais?

Atsakymas yra daug įdomesnis, nei gali pasirodyti iš pradžių.

Dažnai kalbame apie gerus genus ir sunkų darbą — kiek procentų sudaro tas, kiek tas. Bet neįvertiname vieno faktoriaus, kuris, dažnai, yra net svaresnis nei šie du.

Kai prieš 8 metus pirmą kartą perklausiau Malcolm Gladwell audioknygą „Išskirtiniai“ (prisimenu labai ryškiai, nes tuo metu myniau dviratį Neringos takais) – ji man atvėrė akis ir pradėjau kelti visiškai kitokius klausimus apie sėkmę nei keldavau iki tol.

Malcolm Gladwell
IŠSKIRTINIAI
Jei iki šios knygos klausdavau: ar turiu tai, ko reikia, kad būčiau sėkmingas, ją išklausęs pradėjau kelti klausimą: kur ir kodėl ten aš galiu būti sėkmingas.

Kodėl? Tuoj papasakosiu.

Kas lemia sėkmę

Audioknygoje Malcolm Gladwell gilinasi į to, ką mes vadiname sėkme priežastis. Jis teigia, kad išskirtiniai žmonės – tie, kurie pasiekia didžiausias aukštumas – nėra vien tik talentingi ar darbštūs. Yra dar šis tas svarbus.

Šie žmonės – visų pirma – atsidūrė (ar net gimė!) tinkamu laiku, tinkamoje vietoje. Ir tik tada – įdėjo daug darbo bei turėjo nepaprastą palaikymą. Išgirsi daug pavyzdžių, kurie tai pagrindžia.

Taip pat autorius knygoje daug dėmesio skiria pirminės socializacijos – tėvų ir artimosios aplinkos – svarbai aptarti. Tėvų palaikymas ir įsitraukimas yra vienas iš labai svarbių faktorių kelyje į sėkmę (iki šiol esu be proto dėkingas savo mamai už tai, kad mane palaikė kiekviename žingsnyje, vis primindama, kad „tu žinai geriausiai“).

Knygoje autorius pateikia daug pavyzdžių, kaip net maži – iš pirmo žvilgsnio nereikšmingi – faktoriai, ilgainiui nulemia milžiniškus pokyčius. Šios įžvalgos man labiausiai nurovė stogą.

Bet, žinoma, jis tikrai nenuvertino sunkaus darbo.

10 000 valandų taisyklė

Gal teko apie ją girdėti? Šis konceptas išpopuliarėjo būtent po „Išskirtinių“. Malcolm Gladwell teigia, kad norint tapti tikru meistru bet kurioje srityje, reikia skirti bent 10 000 valandų kryptingo darbo. Tai yra viena iš tų knygos idėjų, kuri iškart įsiręžia į atmintį.

Autorius pateikia keletą pavyzdžių, kurie tai iliustruoja: išgirsi „The Beatles“ istoriją — kaip jie praleido neįtikėtinai daug laiko grodami Hamburgo klubuose prieš tapdami pasaulinio garso muzikos žvaigždėmis; taip pat apie Bill Gates dar jaunystėje praleistą laiką programuojant (jam buvo suteikta galimybė, kokios neturėjo jokie kiti vaikai).

Šie ir kiti pavyzdžiai rodo, kad sėkmė toli gražu nėra vien tik talentas – ji yra nuoseklus ir ilgalaikis darbas.

Taip pat sužinosi:

  • kodėl tavo gimimo mėnuo gali turėti įtakos tavo sėkmei sporte ar akademinėje srityje,
  • kaip kultūriniai skirtumai nulėmė daugybę didžiųjų aviacijos nelaimių ir kaip tai pavyko išspręsti,
  • kodėl kai kurie genijai, nepaisant savo talentų, niekada nesulaukia sėkmės,
  • kaip šeimos aplinka ir socialinė padėtis vaikystėje gali nulemti tavo ateitį,
  • kodėl ne talentas, bet atsitiktinumas, darbštumas ir aplinkos veiksniai dažnai lemia didžiausius gyvenimo pasiekimus.

Bus labai įdomu, tą galiu pažadėti.

Apie autorių ir lėktuvų katastrofas

Malcolm Gladwell yra vienas labiausiai pripažįstamų šių laikų autorių ir mąstytojų. Tokios jo knygos, kaip „Virsmo taškas“ (The Tipping Point), „Blink“ ir „Išskirtiniai“ (Outliers), tapo pasauliniais bestseleriais. Gladwell talentas – paprastus kasdienius reiškinius susieti su įžvalgomis apie visuomenę, psichologiją ir sėkmę.

Beje, be knygų rašymo, Gladwell taip pat kuria labai populiarų podkastą – „Revisionist History“. Jame jis gilinasi į istorinius įvykius, kurie dažnai nebuvo tinkamai įvertinti.

Man ši jo knyga paliko tikrai didžiulį įspūdį – paskutiniuosius skyrius apie lėktuvų katastrofas ir jų tikrąsias priežastis klausiau užgniaužęs kvapą (nors klausiau jau antrą kartą!).

Labai tikiuosi, kad ją perklausysi ir tu, o mes galėsime paraginti leidėjus išleisti ir kitas šio autoriaus knygas. Jos tikrai to vertos.

👉 30 min. nemokamos ištraukos pasiklausyk čia

Trumpai apie audioknygą

Autorius: Malcolm Gladwell
Pavadinimas: „IŠSKIRTINIAI“
Vertėjas: Aidas Jurašius
Skaito: Simas Stankus
Trukmė: 8 val. 19 min.
Ištrauka: 30 min.

Šilti rudeniški linkėjimai 🍁🍂

Apie Autorių

Aurimas Mikalauskas

Facebook Instagram YouTube

Audioknygos mane lydi kelionėse, sportuojant, vartantis paplūdimyje, važiuojant dviračiu, kartais net ir miegant. Knygą paimti į rankas ne visada spėju, o audioknygai laiko randu kasdien. Plačiau.


Pasidalink: