Premijomis apdovanotas nuostabaus grožio romanas apie tarpukario Lietuvos miestelių ir žmonių likimus

Ar vaikystėje tau teko laimė klausytis senelių pasakojimų istorijų? O gal tuo dar gali džiaugtis ir dabar?

Senelių ir jų virtuvės pokalbių, klausomų kampe besikūrenančio pečiaus fone, netekau jau seniai. Bet labai gerai pamenu tą jaukų ir šiltą saugumo jausmą, nepaisant to, kokias – kartais ir labai tragiškas – istorijas girdėdavau ragaudama ant to paties pečiaus verdamą košę.

Labai labai retai, bet kartais pasitaiko tą žodžiais nenusakomą senelių virtuvės būseną patirti skaitant knygą. Šios dienos audioknyga – neabejotinai viena tų ypatingų.

Grigorijus Kanovičius
–  MIESTELIO ROMANSAS –
Tai jautrus, prisiminimų kupinas pasakojimas apie Lietuvos žydų bendruomenės gyvenimą tarpukariu ir Antrojo Pasaulinio karo pradžioje.

Ne tik žydų, bet ir šalia gyvenusių lietuvių, lenkų, rusų. Visų, kurie susitikdavo tame pačiame Jonavos miestelio turguje, užsukdavo antram gyvenimui prikelti nunešiotus batus pas batsiuvius Saliamoną Kanovičių ar Šimoną Dudaką, kartu ir atskirai nerimavo dėl artėjančios sovietų bei nacių grėsmės.

Grigorijus Kanovičius (1929-2023), vienas garsiausių Lietuvos žydų rašytojų, vertėjų ir dramaturgų, gimė ir pirmuosius dvylika savo gyvenimo metų praleido Jonavoje. Parašė daugiau negu dešimt romanų – savotišką sagą – apie Rytų Europos žydų istorijos vingius nuo XIX amžiaus iki mūsų dienų.  „Miestelio romansas“ – paskutinis (išleistas 2013 m.) ir turbūt žymiausias jo kūrinys, savotiškas atminties paminklas tarpukario Lietuvos miesteliams ir motinai – Chenkai Kanovič.

Romansas dingusiems miesteliams

Audioknygos centre Kanovičiaus šeima – kieto būdo senelė Rocha, ne veltui gavusi pravardę Samuraj, tėvai – amatininkų ir meistrų palikuonys, ir jis pats, vaikystėje dar vadintas Hiršele.

Tačiau ši knyga – ne memuarai. „Be abejonės, man daug pasitarnavo mano giminė, kūryboje panaudojau labai daug iš jų pasakojimų. Bet anaiptol ne visi jie tapo mano herojų prototipais. Ta gyvenimo sankloda, filosofija, santykiai tarp žmonių – visa tai, ką patyriau vaikystėje, tapo mano kūrybos fonu. Visa tai perėjo per mano vaizduotę ir virto visiškai kitokia realybe.“

Svarbius ir tragiškus istorinius įvykius autorius perteikia pasakodamas gyvenimiškas istorijas. Detaliai ir itin turtinga kalba nupasakota miestelio žmonių kasdienybė leidžia pažinti jų gyvenimo džiaugsmus, negandas, buitį, vertybes.

O kur dar nostalgiška pasakojimo tėkmė, skalsi – kaip pasiilgtas vaikystės patiekalas – kalba, ir net juodžiausią dieną padedantis ištverti humoras. Be jo gi, kaip be tikėjimo – niekur.

Taip klausant pamažu atgyja praeitis. Miesteliai ir žmonės, kurių nebeliko. Gyvenimas, kurį mena tik tokie širdį paliečiantys romansai.

Ką klausyti po „Altorių šešėly“?

Kodėl čia įvėliau „Altorių šešėly“?

Dėl grožio ir dėl… grožio.

Pirma – dėl epinio kūrinio kalbos grožio. Antra – dėl aktoriaus Giedriaus Arbačiausko skaitymo grožio. Šiandien „Altorių šešėly“ turi net 322 atsiliepimus ir kasmet yra viena klausomiausių mūsų audioknygų. Ne viename atsiliepime jau matėm ir klausimą: o ką klausyti dabar, kad nenuviltų.

Šiandien galiu atsakyti neabejodama: „Miestelio romansą“

👉 Pradėti nemokamai (40 min.) gali čia. 

Trumpai apie audioknygą

Autorius: Grigorijus Kanovičius
Vertėja: Aldona Paulauskienė
Skaito: Giedrius Arbačiauskas 🎧 🥰
Pavadinimas: „Miestelio romansas“
Trukmė: 13 val. 42 min.
Nemokama ištrauka: 40 min

Šilti linkėjimai! 🍁


Apie Autorių

Inga Vilimė

Audioknygas jaukinausi ilgai (iki šiol tai darau), o pradėjau nuo savanoriško jų garsinimo Lietuvos aklųjų bibliotekoje. Knygas dažniausiai skaitau, o audioknygos puikiai papildo kasdienes keliones automobiliu, pasivaikščiojimus ir buities darbus namuose.


Pasidalink: